Ramon Casas, la modernitat anhelada (CAT)

Ramon Casas, la modernitat anhelada és l’exposició central de l’Any Ramon Casas, que commemora el 150 aniversari del naixement del pintor. Es tracta d’una exposició organitzada per Museus de Sitges, l’Obra Social “la Caixa” i el Museu Nacional d’Art de Catalunya; amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Sitges. La mostra està comissariada per Ignasi Domènech, cap de Col·leccions dels Museus de Sitges; i Francesc Quílez, coordinador de Col·leccions del Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Ramon Casas, la modernitat anhelada es presentà a les sales del Museu de Maricel de Sitges (del 16 de novembre de 2016 al 19 de febrer de 2017) i posteriorment a CaixaForum Madrid (7 de març – 11 de juny de 2017) i a CaixaForum Palma (5 de juliol – 22 d’octubre de 2017). La voluntat dels comissaris ha estat mostrar l’obra de Ramon Casas en el context en el qual va aparèixer, agrupada en cinc àmbits temàtics. Amb la presència d’obra d’altres artistes, el recorregut es planteja com a un joc de miralls, un camí de doble sentit, que permet visualitzar les influències, analogies i interessos comuns que van existir entre Casas i altres autors contemporanis. La mostra de Sitges es crea a partir d’una selecció de 178 obres entre les quals hi ha realitzacions del pintor en diversos suports com la pintura, el dibuix i el cartell. Especialment rellevant és la presència d’un grup nombrós de fotografies d’època que ajuden a emmarcar  la seva obra dins el context social i cultural del període en què va viure. La mostra presenta obres provinents de col·leccions privades d’arreu de l’estat, així com préstecs de museus nacionals i estrangers com: el Museu del Cau Ferrat de Sitges, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, la Colección Carmen Thyssen, el Museo Nacional del Prado, el Museo Sorolla de Madrid, el Museu Picasso de Barcelona, el Museo de Bellas Artes de Bilbao, el Museo de Bellas Artes de Córdoba, el Museu de la Garrotxa, Museu de Montserrat, Museu del Modernisme de Barcelona, l’Institut Amatller d’Art Hispànic, el Museu d’Arts Escèniques, el Museu d’Art de Sabadell, el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), el Museu d’Orsay, el Museu Picasso de París, el Museu dels Agustins de Toulouse, el Museu de Belles Arts de Burdeus, el Museu de Versalles i la Galeria dels Uffizi de Florència. Amb la voluntat de situar l’obra de Ramon Casas en context, les seves pintures, dibuixos i cartells es presenten relacionades amb obres de Carolus-Duran, John Singer Sargent, Antoni Caba, Thomas Couture, Francesc Masriera, Romà Ribera, Toulouse- Lautrec, Santiago Rusiñol, Joaquin Sorolla, Joaquim Torres-Garcia, Julio Romero de Torres, Anders Zorn o Pablo Picasso, entre d’altres. Les realitzacions fotogràfiques de Frederic Ballell, Antoni i Josep Esplugas, entre d’altres, per tal d’enriquir i ajudar a entendre l’existència d’interessos compartits entre la pintura i la fotografia. De la mateixa manera, tot aquest material  també ens acosta a la influència formal i compositiva que la fotografia va exercir sobre l’obra de Casas. Els enquadraments, els punts de vista, les visions aèries són alguns dels préstecs incorporats pel pintor.  

Ramon Casas, la modernitat anhelada (CAST)

Ramon Casas, la modernidad anhelada es la exposición central del Año Ramon Casas, que conmemora el 150 aniversario del nacimiento del pintor. Se trata de una producción de Museus de Sitges, la Obra Social “La Caixa” y el Museu Nacional d’Art de Catalunya, con la colaboración de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona y el Ayuntamiento de Sitges. La muestra está comisariada por Ignasi Domènech, máximo responsable de colecciones de Museus de Sitges; y Francesc Quílez, coordinador de colecciones del Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Ramon Casas, la modernidad anhelada se presenta en las salas del Museo de Maricel de Sitges (del 16 de noviembre de 2016 al 19 de febrero de 2017) y posteriormente en los centros de CaixaForum de Madrid (7 de marzo – 11 de junio de 2017) i CaixaForum de Palma de Mallorca (5 de julio – 22 de octubre de 2017). La voluntad de los comisarios ha sido mostrar la obra de Ramon Casas en el contexto en el cual apareció, agrupada en cinco ámbitos temáticos. Con la presencia de obras de otros artistas, el recorrido se plantea como un juego de espejos, un camino de doble recorrido, que permite visualizar las influencias, analogías e intereses comunes que existieron entre Casas y otros autores contemporáneos. La muestra de Sitges está formada por una selección de 178 obras entre las cuales hay realizaciones del pintor en varios soportes como la pintura, el dibujo y el cartel. Especialmente relevante es la presencia de un grupo numeroso de fotografías de época que ayudan a enmarcar su obra dentro el contexto social y cultural del periodo en que vivió. La muestra presenta obras procedentes de colecciones privadas de todo el estado, así como préstamos de museos nacionales y extranjeros como: el Museu del Cau Ferrat de Sitges, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, la Colección Carmen Thyssen, el Museo Nacional del Prado, el Museu Picasso de Barcelona, el Museo de Bellas Artes de Bilbao, el Museo de Bellas Artes de Córdoba, el Museu de la Garrotxa, Museu de Montserrat, Museu del Modernisme de Barcelona, el Institut Amatller d’Art Hispànic, el Museu d’Arts Escèniques, el Museu d’Art de Sabadell, el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), el Museo d’Orsay, el Museo Picasso de París, el Museo de los Agustinos de Toulouse, el Museo de Bellas Artes de Burdeos, el Museo de Versalles y la Galería de los Uffizi de Florencia. Con la voluntad de situar la obra de Ramon Casas en contexto, sus pinturas, dibujos y carteles se presentan relacionadas con obras de Carolus-Duran, John Singer Sargent, Antoni Caba, Thomas Couture, Francesc Masriera, Romà Ribera, Toulouse- Lautrec, Santiago Rusiñol, Joaquin Sorolla Joaquim Torres-Garcia, Julio Romero de Torres, Anders Zorn o Pablo Picasso, entre otros. Las realizaciones fotográficas de Frederico Ballell, Antoni y Josep Esplugas, entre otros, enriquecen el recorrido y ayudan a entender la existencia de intereses compartidos entre la pintura y la fotografía. De la misma forma, todo este material también nos acerca a la influencia formal y compositiva que la fotografía ejerció sobre la obra de Casas. Los encuadramientos, los puntos de vista, las visiones aéreas son algunos de los préstamos incorporados por el pintor.